sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Kalvosinnapit hylsynkannoista

Tuon meillä asuvan Miekkosen harrastuksen puitteissa tuli tarvetta tehdä vähän prototyyppejä. Meillä ei käytetä kalvosinnappeja, enkä ymmärrä niiden rakenteesta tai toiminnallisuudesta hölkäsen pöläystä. Sellaiset piti nyt kuitenkin tehdä mallikappaleiksi. Kaksi erilaista versiota tein tässä vaiheessa. Kolmanteen malliin on vielä lisäosasia tilauksessa.
 
Kalvosinnapit tein luonnollisestikin hopeasta. Niin, tai pohjat nappeihin. Itse asia ja villakoiran ydin tässä on tuo hylsynkanta.
 
Nämä protoversiot tein Hornadyn .454 Casullin hylsyistä, jotka sattuivat pyörimään Miekkosen taskunpohjalla. Idea tässä on tietysti se, että nappiloiset tehdään asiakkaan omista hylsyistä, eikä mistään tusinakamasta.
 
Ekan version tein tuollaisella ketju-palkki -systeemillä. Laattaan, jonka koko riippuu hylsyn kannan mitoista (tässä laatta 15,9 mm) juotin muutaman hopealenkin, joiden koko on 1,2/3,2 mm. 
 
 Ketjun päähän sahailin 0,8 mm:n levystä palkin, joka ujutetaan napinlävestä.

Toisen version tein kiinteällä tapilla ja palkilla. Palkki ei siis kippaa, eli sitä ei voi sujauttaa suoraan napinlävestä, vaan se vaatii pienen ujutusliikkeen.
 
Malleja pitää tietennii olla erilaisella pintakäsittelyllä, eli tämä versio on harjattu ja patinoitu. Eka versio oli perinteisen (?) kiiltävä. 
 
Kolmas versio on suunnitteilla sellaiseksi, että tuo tapin päässä oleva palkki kippaa, jolloin se on helpompi laittaa napinlävestä. Saa kukin sitten valita itselleen sopivimman ja kätevimmän mallin. Sellaisenkin tein, mutta en ollut saranan ulkonäköön tyytyväinen, ja se lensi Sekalaiset Sähellykset -kippoon odottamaan päivää kekseliäämpää. Tähän sarjaan on suunnitteilla vielä pari muuta osasta, mutta niistä lisää sitten aikanaan.

2 kommenttia:

  1. Naa on hienot! Mahtaa olla miesvaki iloinen! :) Ma olisin ainakin jos olisin mies, harrastaisin ampumista ja saisin tammoiset. ;-D

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Pari hassua kriteeriä :-) Olivat olleet ihan ok -malleja, kun poijjaat olivat viikonloppuna niitä tutkailleet.

    VastaaPoista

Kiva kun piipahdit - tervetuloa uudelleenkin!
Toivottavasti ehdit jättää puumerkkisi.