sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Saippuakokkailuja

Upeaakin upeampi Kankaanpään opiston kesäkurssi on takana päin. Viikko oli rankka mutta äärettömän antoisa. Nyt ei energia riitä postauksen tekoon siitä, joten joudutte tyytymään muihin juttuihin. Loppukesän postaukset sitten arvatenkin esittelevät Kankaanpäässä tehtyjä töitä. Yrittäkää kestää.

Tälläkin kertaa mun pitää tehdä pieni poikkeama pois korualueelta. MiunMaun -blogin oli tarkoitus olla ihan vaan ja ainoastaan korujutuille, mutta onneks naisihminen saa muuttaa mieltään ihan Miun Maun Mukaan. Tässä siis yksi sivupolku korumatkalla. Olkoon tämä sunnuntai sellainen satunnainen poikkeuspäivä, kun viime sunnuntainakin  härväsin niiden sukkajuttujeni kanssa.

Minä en varsinaisesti ole mikään Kokki Kolmonen, mutta saippuaa vissiin osaan keitellä. Ainakin saippuakärpänen on purrut hirmuisesti, kun olen itsekseni opetellut hommaa. Ainoa kauhistus kokkaamisen saralla on ollut tuo lipeän käsittely. Olen kuullut sellaisia kauhujuttuja (esim Konnor) että en meinannut uskaltaa koskea koko kemikaaliin.

Ensimmäiset saippuat ovat vasta kypsymässä, ne pääsevät päivittäiseen käyttöön jonkun viikon kuluttua. Sen verran olen jo testannut, että kyllä ne ihan saippualle tuntuvat, näyttävät, haisevat ja maistuvat. Lipeästä ja rasvoista siis toden tottakin saa saippuaa aikaiseksi, ihan ite.

Tässä ihan ihka ensimmäinen käsin tehty saippua. Sen kanssa meinasi tulla hitupikkuisen kiire, kun Vihreä Omena -tuoksun lisäämisen jälkeen koko massa meinasi jässähtää kattilaan. Hip hei. Olin lukenut, että näin saattaa käydä, ja runnoin massan kiiruun vilkkaa silikoniseen leipämuottiin. Hyyyvä tuli.
Kookosrasvaa, kovetettua kasvirasvaa, rypsiöljyä, vettä, lipeää, Vihreä Omena -tuoksuöljyä.

Seuraavana piti tuhota edellisen saippuan leikkuujätteet ns planeettasaippuaan. Siinä muottina oli hyvinkin hohdokas litran maitotölkki. Edellisestä saippuasta pyöriteltiin palloja, ja päälle kaadettiin uusi massa.
Edellisen lisäksi Kastilian saippua oliiviöljystä, lipeästä ja vedestä.

Saara Kuhan kirjassa Käsin tehtyä saippuaa Saara mainitsee parhaimmaksi reseptikseen kookos-limetti -saippuan. Pitihän sitäkin sitten het'oitis kokeilla. Nuo valkoiset hirviöviivat ovat titaanioksidia eli väriainetta, jota en osannut sekoittaa oikein. Olisi ollut ihan fiksua sekoittaa se ensin huolellisesti pieneen öljy- tai vesitilkkaan ennen massaan lisäämistä.
Palmuöljyä, kookosrasvaa, kaakaovoita, oliiviöljyä, risiiniöljyä, kookosmaitoa, limettimehua, lipeää, Cool lime- ja Sammal -tuoksuöljyjä, tilliä.

Tämä se sitten on mukavaa hommaa. Hunajasaippuaa, maitosaippuaa, kookoskermasaippuaa, sitruunasaippuaa, mantelisaippuaa, kaura-hunaja-maitosaippuaa, suolasaippuaa... Iiiih, mä tahdon kokeilla kaikkea.

2 kommenttia:

  1. Wau, siis sullahan on ihan uusi aluevaltaus siella! Ja kasityona tehdyt saippuat on musta ihania. Kaikki noi kuulosti hyvalta. :) Kohtahan sulla on siella oma putiikki, jossa myyt koruja ja sukkia ja saippuaa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sukkia en kehtaa, ja saippuaa en saa myyvä. Pöh. Pakko siis lahjoittaa eteenpäin, koska lahjahevosen suuhunhan ei saa katsoa ja sillee. Laitan vahongon kiertämään :-)

      Poista

Kiva kun piipahdit - tervetuloa uudelleenkin!
Toivottavasti ehdit jättää puumerkkisi.