sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Pussaavat kalat kannoilla

Miulla on ollut missiona löytää itselleni täydellinen perussukka. Rakastan villasukkia. Käytän niitä kesät talvet, yöllä ja päivällä. Vain töihin lähtiessä yritän muistaa vaihtaa 'siistit kaupan sukat' jalkaan. Vaan se villasukan malli, ja etenkin napakkuus, on ongelma. Käytän villiksiä pelkilteen ja tahdon sukan olevan napakka. Vihaan sitä, että sukka tippuu istuessani itsestään jalasta, häviää yöllä sängyn alle tai kanta kääntyy jalkapöydän päälle. Aaargh, se on raivostuttavaa.

Raitaoksennuksissa pääsin jo aika lähelle mieleistäni perussukkamallia. Itse asiassa nuo sukat ovat jalassani juuri nytkin. Niissä on shadow wrap -tekniikalla tiimalasikanta, lankana Nalle (Onks Nalle niinkö sport- vai DK-vahvuista?), päättelynä Judy's Suprisingly Stretchy Bind-Off (JSSBO) ja puikkoina kakspuoloset ja 60s. Mutta mutta... Päivän käytön jälkeen ne löpsöttävät ja ovat inan liian pitkät.

Yleensä immeiset tuppaavat neulomaan Nallea 2,5...3,5 mm:n puikoilla silmukkamäärien vaihdellessa 60...48s, yleisimmin kolmosen puikoilla ja 60s. Sillä yhdistelmällä mun sukista tulee lörpöt.

Nyt törmäsin jossakin tällaiseen sanahirviöön kuin 'Fish Lips Kiss Heel'. Se on ravelryssä maksullinen ohje, joten en uskalla puuttua tässä itse ohjeeseen sen enempää. Ohje ei ole pelkkä kannan ohje, vaan koko homma perustuu siihen, että jalasta tehdään malline tietyn, hyvin yksinkertaisen ohjeen mukaan. Mallineen mukaan tehtynä sukasta pitäisi tulla täydellisesti istuva.
Miun ja Miekkosen mallineet.
Nämä sukat tikuttelin tapani mukaan kakspuolosilla puikoilla ja silmukkamääräksi tuli 54s. Tavan sileällä pinnalla ovat inasen löysät, mutta ei paljoa. En nimittäin oikein uskaltanut pienentää silmukkamäärää, kun kaikki muut neulovat ihan erilaisilla määrillä.
Neulotaan tiettyyn mittaan ja tehdään kanta
Lankana siis itsevärjättyä Nallea. Pohjana oli aivan ihana turkoosi väri. Värjäsin toisen puolen vyyhdistä muistaakseni sinipuulla, tai sitten jollain ihan muulla. Muistiinpanoja ei todellakaan ole tehtynä. Liu'ut ovat aivan liian lyhyet, ja tällä mallilla värjättynä löytyy monta eriväristä kerää. Ensi kesänä pitänee kokeilla kuinka saisin pitempiä väriliukuja aikaiseksi.
Ilman ohjeita en ossoo tikuttaa
Ihan vahingossa käteen sattui neuleen väriin sopivat silmukkamerkitkin. Pitäähän asioiden mätsätä toisiinsä, eikös vain?
Hopeinen (!) silmukkamerkkikin oli oikean värinen
Tykkään tästä kannasta tosi paljon. Se on nopea, helppo, ei 'crap and turn' -juttuja, ei juuri laskemista, ei kantalappua, hyvä istuvuus, menee hyvinkin rintavaan jalkaan muutamalla lisäsilmukalla. Tykkään.

Päättelyynkin tahdoin kokeilla uudenlaista tyyliä, kun JSSBO loimottaa reunaa jonkin verran. Etukäteen uusi päättely, Lori's Twisty Bind Off, jännitti sen verran, että laitoin mukaan varmuudeksi elämänlangan. Tein päättelyn erillisellä sukkapuikolla, sillä muutoin olisin varmasti saanut pyöröpuikkoni tuhannen solmuun. Tämäkin päättely toimii, mutta taidan sittenkin pysytellä JSSBO:ssa, etenkin jos sukassa on vartta yhtäänkään enempää. Sen joustavampaan päättelyyn en ole törmännyt. Eli elämänlangalle tuli käyttöä, kun purin muutaman rivin joustinsa pois.

Kaikkiaan näistä tuli todella hyvin istuvat perussukat. Senpä takia ihan tavallisista sukista piti kirjuuttaa melkein romaani. Kerrankin olen neulomukseeni tyytyväinen.

Tässä on se syy, miksi tykkään neuloa sukkia varpaista lähtien. Lankaa jäi tämän verran yli. Melkein nöttönen. Me likes.

16 kommenttia:

 1. Ompa kauniin väriset sukat, mutta tuo tekotapa kuulostaa kyllä aivan liian työläältä minulle =D Ei ole tullut vielä opeteltua varpaista aloitettua sukkaa tekemään. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas en ole koskaan oppinut tekemään sukkaa varresta lähtien. Tämä systeemi kolahti heti ja oli mulle helpohko, kun ei tarvinnut ensin unohtaa aiemmin opittua.
   Ja kyllä, väri on miustakin kaunis.

   Poista
 2. Kalanpusu sukat! Hihihihih! :) Hauska. Nyt sun pitaa sitten naita sukkia jalassa pitaessas pitaa huulet silleen pusukala torrollaan. ;P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä yritän. Istuessa se voi onnistua, mutta kävellessä on jo sitten liian monta liikkuvaa osaa - voi unohtua törötys tai sitten kävely :-)

   Poista
 3. Varpaista aloitetut magic loop -sukat - muita ei enää juuri tule tehtyä.

  Mielenkiintoisen kuuloinen tekniikka ja nätti kantapää. Minä teen reilusti pienemmällä silmukkamäärällä kuin muut, koska haluan sukat eikä aironlapoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aironlapa! Hihii, se on just se sana mitä olen kaivannut noille aikaisemmille sukkalaatikon asukeilleni. Mä olen ollut arka pienentämään silmukkamääriä, kun olen niin noviisi. Nyt uskallan. Jos tulee pienet, niin ehkä ne jollekulle kelpaa.

   Tämä systeemi on toiminut kyllä todella hyvin. Kannasta tulee nätti, mitä nyt raidoittuvat tietysti tekee paksumpaa raitaa kantaan niinkuin aina lyhennetyillä kerroksilla. Tekniikassa ei ole mitään ihmeellistä, mutta julkaisija on hyvin tarkka ohjeesta, joten en uskalla edes vinkata mitään. Saan kuitenkin putkaalinnaavankeutta.

   Poista
 4. Kyllä on kivan näköiset ja epäilemättä mukavan tuntuiset! Tuo kantapää jäi kiinnostamaan... hmm...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on tosi istuvat ja napakat, vaikka ihan perus-perus-sukat ovatkin. Harmillista, että sopivat sekä Miekkosen että miun jalkaani täydellisesti. Toiselle täytyy tehdä uudet ja vielä uudet ja...

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Olen 100%:sti samaa mieltä! Täytyy yrittää saada kesällä aikaan lisääkin tätä väriä, vähän pidemmillä liu'uilla vain.

   Poista
 6. Kiitos vinkistä ! Kävin Ravelryssä hakemassa oman ohjeeni, kokeiluun menee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos vinkistä on apua! Itse olen niin noviisi näissä neulomisjutuissa, että arvostan kovasti kun jostain löytyy ihan perusvinkkiä. En muista missä itse tähän kantaan (tai oikeastaan tekotapaan) törmäsin, mutta olen kovin kiitollinen törmäyksestäni. Toivottavasti sinäkin.

   Poista
 7. Vasta viidet sukat olen kutonut, viimeiset varpaista varsiin ja tykkäsin kovin! Nyt haluttaisi saada tuo kalanpusuohje! Miten sen saa Ravelrystä - kiitos jos viitsit opettaa tyhmää - siis saako sen Suomeen ostettua tuosta samasta linkistä missä on hinta dollareina?

  VastaaPoista
 8. No niin, olisin tietysti voinut ensin koittaa ja sitten vasta kysyä :) Näköjään sen saa ostettua Visalla tai Pay Palilla. Kysynpä kuitenkin vielä ennen tilaamista että kuinka vaikea englanninkielinen ohje on ymmärtää? En ole vielä yhtään sukkaa neulonut enkuksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysitkin jo vastauksen, jotta voi ostaa Suomeen. Hyvä juttu.
   Mun mielestä enkuksi on ehkä jopa helpompi neuloa kuin suomeksi, koska enkku on mun ensimmäinen neulontakieli. Googlella löytyy hyviä neulontasanastoja englannista suomeksi, ja youtuben neulontatutoriaalit ovat olleet mulle ehdoton apu. Juuri tarkastin, että mikä ihme shadow wrap olikaan ja kuinka kummassa se tehdään. Onneksi nuo nettiopet juutuupissa jaksavat opastaa uudestaan ja uudestaan!

   Poista
 9. Ok. Pakko kai se on nuo enkun termit opetella kun sitten pääsee hyödyntämään ravelryn tarjontaa vielä paremmin!

  VastaaPoista

Kiva kun piipahdit - tervetuloa uudelleenkin!
Toivottavasti ehdit jättää puumerkkisi.