keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Narsissilankaa

Olin kesäkuun lopussa käymässä ystävällä, joka oli myllännyt puutarhaa. Hän tahtoi eroon kukkineiden narsissien vielä vihreistä lehdistä, joten miehän tietennii lupasin toimia hänen kompostorinaan.

Liottelin narsissin lehtiä viileässä vedessä vuorokauden, jonka jälkeen keittelin niitä kattilassa harsopussissa tunteroisen verran. En nostanut lämpöä kovin korkealle, ehkä 65 asteeseen, kun ajattelin kokeilla mitä ohjeistettua matalammat lämmöt tekevät.

Itse värjäysjuttu oli taas ihan omaa kokeilua. Ajatuksena oli, että haluaisin liukuvärjätyn langan, joka liukuu oikeasti koko langan matkalta, ei siis ainoastaan vyyhdin päästä toiseen. Löysin autotallin aarrelaatikosta jonkun metalliputken pätkän. Kiersin langan (Hjerte Sock 4, luonnonvalkoinen, 100g) siihen ympärille. Tässä vaiheessa jo tiedostin, että purkaminen, vyyhtiminen ja keriminen olisi mielenkiintoinen projekti...

Kattilassa oli joku 3-4 litraa rusehtavaa värilientä, kun sekoitin alunaliemen joukkoon ja heitin kattilanpohjalle seisomaan metallisylinterin lankoineen. Lisäsin noin 10 minuutin välein 1-1,5 litraa hanavettä ja lämmittelin seoksen. Ajatus oli, että värjäävä neste laimenee koko ajan, ja sen pinta nousee samalla ylöspäin. Järkeilin tyttömäisesti, että näin langan 'yläpäästä' tulisi laimeamman väristä.

En tajunnut etukäteen kokeilla kuinka pitkälle lanka pitää kieputella, joten ylimmät langat eivät tietenkään mahtuneet värjäytymään samalla logiikalla. Viimeiset 10 minuuttia pidin sylinteriä lappeellaan kattilan pohjalla.

Langasta tuli sellaista melko tavallisen vihervän keltaista, sellaista kuin mitä nyt kaikesta tahtoo tulla. Sylinterin päällä, vielä märkänä, liuku näytti olevan ihan ok. Tiesin, että lankaa on liian paksu kerros, sisimmät langat eivät varmasti värjäydy. Tämän testin jälkeen olen askarrellut sylinterin kanaverkosta, jotta lanka pääsee värjäytymään myös sisältä päin. Sitä ei ole vielä tositoimissa testattu.

Pikkuisen jännitti alkaa purkamaan lankaa, vaikka en sitä hirveän paksua kerrosta ollut kieputellutkaan. Purkaminen vaati tunnin aikaa, kahdet vyyhdinpuut ja mittaamattoman paljon hermoja.

Loppuviimeeksi tulos oli alla olevan kuvan kaltainen.

Uteliaana luonteena heitin varsinaisen värjäyksen jälkeen esipuretettua Sisua 50g, käytetyn väriliemen ja harsopussin sisältöineen ämpäriin yön ajaksi. Aamulla ämpäristä löytyi pieni vyyhdilinen lankaa.

Molemmat langat muuttivat väriään ensimmäisen viikon aikana vihertävämpään suuntaan. Kumpaakaan ei ole vielä pesty. Tässä kuvassa värit ovat väärät, langat ovat liian beigehtäviä. Halusin vain näyttää kuinka ohuempi lanka liukuu.

12 kommenttia:

 1. Kivan värisiä molemmat värjäykset, varsinkin tuo keltainen :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä kun osaisin kuvata niin, että värit toistuisivat (edes omalla) näytöllä oikein, tai edes sinne päin. Valkotasapainon säätökin vie värit välillä jonnekin ihan väärään suuntaan. Vaan joskus vielä mä opin senkin :-)

   Poista
 2. Hienosti liukuvärjätty lanka. Odotan innolla mitä kanaverkon avulla värjätystä tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin miekin :-D Nyt pitäis keksiä kiva väri ja pikkuisen aikaa. Tuossa se verkkosylinteri nököttää vieressä, pieni hylätty parka.

   Poista
 3. Liukuminen näyttää tuossa tosi kivalta! Jännä nähdä sitten neuleessa tulos :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen ja, että tästä tuli kiva. Nyt vaan mietintämyssyä päähän, että mitä tästä neuloisin. Joku iiiiiiso huivi olisi ihana, paitsi ettei tästä määrästä taida saada kuin pikkiriikkisen huivinretaleen elikkäs huivikkeen.

   Poista
 4. Mielenkiintoinen kokeilu. Nyt tarttis vuorokauteen noin 6 tuntia lisäaikaa, kun tällaisiakin tahtoisin niin kokeilla. Löytyiskö? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen pahoillani, mullei oo yhtään ylimääräistä... Vinkkaa mullekin, jos löydät aikadiilerin jostain :-D

   Poista
 5. Nerokas idea tuo sylinteri! Jo mä joskus vielä innostun värjäilemään (ens kesänä?) ni tuota on pakko kokeilla. odottelen milenkiinnolla kanaverkkosysteemiä ja tunnustan et musta lanka ei oo ollenkaan onkelma jos tikuttaa perussukkaa. Sen voi tehdä vaiks silmät kii. Veronpalautuksia odotellen ja uusista silmälaseista haaveillen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, veronpalautukset.... Mä joudun melkein myymään lankojani, että saan lisäverot maksettua. Huhhei :-)
   Vielä pitäis dokumentoida kaikki kesän värjyyt ennenkö on lupa kokeilla kanaverkkoajatusta. Jos sen virittelis jotenkin vyyhdinpuihin ja jotain. Jänskää.

   Poista
 6. Jännästi liukuvärjätty! Hieno vihertävän keltainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lankana tää on kaunis, mutta nyt puikoilla ollessaan aika kamala. Keltainen näyttää ihan likaiseksi pinttyneeltä. Yöks. Saas nähdä kuinka pitkäksi aikaa tämä hautautuu tuonne kässylaatikon uumeniin :-D

   Poista

Kiva kun piipahdit - tervetuloa uudelleenkin!
Toivottavasti ehdit jättää puumerkkisi.