keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Värjätään tattarella

Väritatar on mahtava sinisen värin antaja. Ainakin Riihivillan sivuilta löytyy äärimmäisen kattavaa tietoa väritattaresta ja sillä värjäämisestä.

Värjäriystävä testasi omalla pihallaan kasvavaa röyhytatarta. Se oli jo saanut lähtöpassit pihasta, mutta puskan henki säilyi, koska se ymmärsi antaa hyvin voimakasta vihreää. Tämä vihreä oli hyvin samankaltaista kuin punasipulista saatava, mutta aineksen kerääminen on monin verroin nopeampaa.

Puutarhaystäväni sitten hääti pihastaan väärään paikkaan asettuneita japanintattaria. Minätyttöhän keräsin puskan talteen ja päätin kokeilla josko se antaisi jotain väriä. Liottelin varsia ensin päivän verran. Sen jälkeen keittelin niitä kolmisen tuntia yhtenä päivänä. Seuraavana päivänä keittelin pari tuntia. Lisäsin keittelyn jälkeen sen verran vettä, että sain kokonaisnestemääräksi kuutisen litraa. Sekoittelin joukkoon alunaliemen ja laitoin langat purettumaan samalla kun nostin lämpöjä.

Pidin liemen lämpöisenä tunnin verran ja jäin kattilan hellan kulmalle jäähtymään seuraavaan päivään. Etikkahuuhtelun ja kuivaamisen jälkeen lanka oli sellaista plääh-vihreää.

Muiden kiireiden takia lanka jäi pesemättä heti. Viikossa sen väri oli muuttunut oliivimman vihreäksi. Ihan kiva väri. Tätä täytynee kokeilla vielä uudelleen, mutta siten, että pidän  lämmöt alhaalla koko värjäyksen ajan. Josko onnistuisin pitämään liemen noin 60-asteisena, niin väri voisi olla toisenlainen. Kokeillaan, kokeillaan.

2 kommenttia:

  1. Minä oottelen kovasti, mitä sää kaikista näistä ihanaisista langoista neulot ;-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin määkin :-) Huomenna pitäis mennä värjäämään taas lisää, ja noita esittelemättömiäkin on tuolla vielä melkomoinen kasa. Muuten hyvä, mut kun osaan tehä vaan perussukkia. Niitäkin tikutan niin hitaasti, että aika loppuu kesken ennen seuraavaa värjäyskautta.

      Poista

Kiva kun piipahdit - tervetuloa uudelleenkin!
Toivottavasti ehdit jättää puumerkkisi.