keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Keltaisia kukkia kattilassa

Yhtenä heinäkuisena päivänä bongasin miehittämättömän bensa-aseman vieressä miljoonittain keltaisia kukkia. Päätin, että maine on jo menetetty aikaa sitten, ja menin muovikassin kanssa kukkapeltoon loikkimaan. Oletan kukkien olevan keltasauramoita. Jotain mykerökukkaisia ne ovat kuitenkin. Keräsin koko muovikassillisen pelkkiä kukkia, ehkä jotain viitisen kiloa, ja laitoin kaikki kuivamaan talvea varten.

Paria viikkoa myöhemmin tuli mieleeni, että onpa harmillista, jos niistä tuleekin tosi kaunis väri, eikä miulla ole enempää materiaalia. Menin sitten samaan peltoon herättämään pahennusta uudelleen. Tällä kertaa poimin 1,9kg (Joo-o, punnitsin!) kukkia, jotka käsittelin tuoreeltaan. Liottelin niitä ajanpuutteen vuoksi kylmässä vedessä vuorokauden. Sen jälkeen keittelin kunnolla poreillen tunteroisen verran. Annoin liemen jäähtyä kukkineen seuraavaan päivään, jolloin otin kukkaroippeet talteen.

Kippasin jäähtyneeseen kattilaan alunalla esipuretetut ja kastellut langat, lämmitin liemen ja pidin noin 80 asteessa tunnin. Ekaan satsiin laitoin kokonaan 200g valkoista Nallea, ja puolikkaat vyyhdit toisesta 200g:sta. Tunnin jälkeen huuhtelin langat ja jätin kuivamaan. Lopullisen pesun tein vasta sitten, kun langat olivat kokonaan kuivuneet. Väristä tuli todella voimakas, vain vähän vihervään vivahtava keltainen. Eipä uskoisi, että luonnosta tulee näin voimakkaita värejä.

Koska keltaisesta tuli todella voimakas näihin laskennallisesti 300g:aan lankaa ja liemi oli edelleen keltaista, päätin iskeä lisää lankaa kylmävärjäykseen. Laitoin saaviin kukkaroippeet harsopussissa, keitellyn liemen ja ensin värjättyjen lankojen ekan huuhteluveden. Liemi ei siis tässä vaiheessa ollut enää kovin värikylläisen näköistä. Laitoin siihen 100g purettamatonta Nallea ja toisen 100g puolen vyyhdin verran. Saavi majaili ainoastaan kaksi päivää kodinhoitohuoneessa, en raahannut sitä edes saunalle. Siellähän tuo olisi aina välillä lämmennyt. Väristä tuli todella kaunis, kylmän vaalean keltainen. Vaikka se on vaalea, se ei ole missään nimessä vaisu.

Näistä tuli niin kivoja värejä, että suunnittelin näihin myöhemmässä vaiheessa kokonaan tai osittain päällevärjäystä krapilla, veriseitikillä tai jollain muulla punaisella. Tokihan esimerkiksi kokenilli tai sinipuukin voisi tehdä aika veikeän efektin... Hmmh, pitänee tuumailla.

12 kommenttia:

 1. Wau, taas onnistuneet värit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä tuli kyllä kivoja. Nyt vaan pitää opetella tykkäämään keltaisesta :-D

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Yllättävän voimakas tuli väristä. Joskus nämä omat testailut ilman ennakko-odotuksia palkitaan ylivuotavasti.

   Poista
 3. Kannatti pomppia pellossa, hienot värit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aion pomppia siellä ensi kesänäkin. Tai pistän kotipellolle samaa kasvamaan.

   Poista
 4. Onpas kauniit värit! Mielenkiinnolla odotan jatkovärjäyksen tuloksia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on vielä tuolla kamerassa... Vaan kyllä ne vielä postaukseenkin asti pääsevät.

   Poista
 5. Voi mun tekis mieli sanoa, että älä tee mitään tuolle vaalealle vaan toimita se mulle. =) Aivan mahtavat värit irtosi peltoryöväyksen saaliista. ;D
  Mua harmittaa ku ei oikee tälleesti kerrostalossa viitti alkaa liemiä keitellä kotosalla ja nyt onki sit kylmävärjäyskokeilut mielen päällä.... esim se kahvisoppa. ;D

  VastaaPoista
 6. Kiitos, Kati, kannustuksesta! Osa jäi keltaiseksi, osaan tuli päälle krappia. Niitä esittelen sitten joskus kun kerkeen.

  Kotokeittiössä värjäily onnistuu yllättävän hienosti. Eihän yhdessä kattilallisessa tietysti voi koko villapaidan lankoja värjätä, mutta muutaman vyyhdin kumminkin. Mukavaa puuhaa!

  VastaaPoista

Kiva kun piipahdit - tervetuloa uudelleenkin!
Toivottavasti ehdit jättää puumerkkisi.