keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Krappipäivän tulokset

Tässäpä tulisi niitä viime viikolla lupaamiani tuloksia heinäkuun kimppavärjäyspäivältä. Kaikki langat oli valmiiksi esipuretettu alunalla. Langat lilluivat lämpöisissä liemissä tunnin verran, paitsi krapin jälkiväri, joka sai kylpeä haalenevassa liemessä päivän-pari. Lopuksi langat huuhdeltiin muutamissa koko ajan viilenevissä vesissä. Ihan viimeiseksi vyyhdit pääsivät vielä etikkakylpyyn. 

Kuivuneet vyyhdit pesin vielä tapani mukaan pikapesulla koneessa, ja huuhteluaineeksi laitoin tilkkasen etikkaa. Uuden kuivattelun jälkeen vyyhdin langat uudelleen ja laitoin takaisin vanhan vyötteen lisättynä värjäyskasvilla. Miun oli pakko kehittää joku systeemi, millä pysyn kärryillä kustakin langasta. Tämä systeemi tuntuu hyvältä, ja vyyhdit näyttävätkin kauniilta. Se on kuulkaa tärkeä asia se. Mutta nyt kuvien pariin.

Nämä molemmat vyyhdit olivat alunperin vitivalkoista Nallea. Etummaisen vyyhdin värjäsin krapilla ihan sinällään. Taaempi vyyhti oli ensin puoliksi värjätty keltasauramolla, ja se pääsi kokonaisuudessaan krappiin. Kauniit värit, tykkään krapista.

Etummaisen vyyhdin olin alunperin värjännyt 2/3 keltasauramolla, ja nyt upotin toisesta päästä 2/3 krappiin. Siitä tuli oikein varoitusmerkkiväri - hieno kuin mikä; keltaista, punaista ja oranssia. Taaempi vyyhti oli värjätty myöskin keltasauramolla, ja se pääsi kokonaisuudessaan krappiin. Väristä tuli todella kauniin oranssi.

Tottahan krapista piti ottaa kaikki ilo irti. Valkoista ja kirjavaa Hjerte Sock 4:ää pääsi krapin jälkiväriin. Kaverukset uiskentelivat viilenevässä padassa päivän tai kaksi. Kaunis, lämpimän ruskea väri. Tykkään kovasti tästäkin.

Nämä kaverukset ovat lähtöjään valkoista Nallea. Etummainen oli maitohorsmapadassa ja takimmainen vadelman ja rautaritelikön kanssa lämmittelemässä. Kuva jotenkin valehtelee tuon vatun osalta. Väri on vihreämpi, sellainen punasipulimainen enemminkin. Näistä tuli ihan ookoo värit, mutta en taida toista kertaa vaivautua näiden värien takia.

Vattuversioon tuli riteliköstä hauskoja, violetihtavia läikkiä. Yritin pyöritellä vyyhtiä jotta olisin saanut 'virheitä' enemmänkin, mutta ei niitä sitten loppuviimeksi paljoa tahtonut tulla. Sääli.

Tämä valtavan kaunis, hieno, upea, pysäyttävä vyyhti oli alunperin valkoista Nallea tämäkin. Ensin se kävi keltasauramossa. Sen jälkeen vyyhdin toinen pää pääsi sinipuuhun. Ihan loppuviimeksi kastoin värien vaihtokohtaa hieman syvemmälle sinipuuhun ihan hetkeksi, jolloin sain vaihtokohdan vihreäksi. Tästä tuli aarre. Mielenkiinnolla odotan kuinka tämä neuloutuu.

Ihan viimeksi keräilimme ja keittelimme vielä kattilallisen tarhakäenkaalia. Se olikin jännä tuttavuus. Odotin vedenvihreän, vaalean sinisen ja harmaan kirjavaa lankaa. Tässä ystävän letissä näkyy, kuinka marjapuuron värinen lanka alkaa muuttua pian sinervämmän sävyiseksi.

Nämä molemmat vyyhdit olivat alunperin valkoista Nallea. Ne on kuvattu monen päivän kuivamisen ja värinmuutosodottelun jälkeen. Ne oli puretettu samassa erässä, samalla aineella, samalla tavalla, keitetty samassa liemessä saman aikaa, huuhdottu yhtäaikaa samoissa vesissä - ja näin eri värisiä niistä tuli! Ainoa mahdollinen ero on voinut olla alkuperäisessä värjäyserässä, mutta sitä en pysty sanomaan jälkikäteen, kun vyötteet ovat menneet moneen kertaan sekaisin.

Vaan kyllä meillä oli mahdottoman kiva päivä. Näistä langoista saa kutiloitua monen monta sukkaparia tai vaikka jokusen huivinkin. Vai pitäisikö sitä suunnitella välillä pipoja tai säärystimiä? Äääh, taidan vaan ihastella niitä vyyhdeillä ainakin vuoden tai pari :-D

14 kommenttia:

 1. Ihania värejä taas, voi lurps! Ja on tosiaan mielenkiintonen tuo tarhakäenkaali. Mulla tuolla lilluu edelleen kahviliemi, kuhan ennätän otan sen testin sieltä pesuun. =) Niin ja siihen aiempaan viitaten, en siis tarkoittanut tuota värin muutosta vaan sitä, että näissä mun testeissä voi väri kadota langasta kokonaan pesun yhteydessä. =) Muuttua saa kuhan säilyis. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä yhtään, kuinka muuttumattomana tarhakäenkaalin väri pysyy. Jotenkin odotan sen harmaantuvan melko pian, mutta en tiedä. Aika näyttää.
   Mielenkiinnolla odotan kahvivärisi tuloksia. Kahvia en ole itse koskaan kokeillut, kun olen ihan alkutaipaleella tässä hommassa.

   Poista
 2. No nyt päästiin asiaan eli oranssiin :D Kauniita ovat muutkin värjäystuloksesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oranssi vaan on niin hieno. Ihan tällaista väriä ei käsittääkseni saa kuin krapilla. Tai miten ois ensin joku keltainen värjäys ja päälle veri(heltta)seitikkiä... Hmm.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Luonto on vaan niin ihmeellinen. Mä en twhnyt muuta kuin tuuppasin langat pataan :-D

   Poista
 4. Siis niin hienoja värejä! Kuola valuu, vaikka kädet ei just nyt kestäkään kutomista... :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmitusta, että sun kädet niin kiukkuilee. Ei kiva, ei. Toivottavasti helpottaa pian!

   Poista
 5. Voihan vitsilainen mita lankoja! :) Nappis taitaa saada oikosulun kun kuolaan taalla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ei ihan oikkariin vedä! Näistä tuli kyllä kivoja. Vielä kun joskus ehtisi ja raaskisi neuloa näistä.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Oim kiitos, JennyF! Mie näitä vaan silittelen. En raaski vielä neuloa :-D

   Poista
 7. Mielettömän upeita värejä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menenkin samon tein seikkailemaan blogiisi. Bongasin sieltä värjäykset, neulomukset, askartelut, lamppuhelmet, korut... Niist mie piän.

   Poista

Kiva kun piipahdit - tervetuloa uudelleenkin!
Toivottavasti ehdit jättää puumerkkisi.