keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Mäkimeirami ja leskenlehti

Yhtenä kauniina päivänä elokuussa intouduin kitkemään kivimuurista villiintynyttä mäkimeiramia. Olin heittänyt jo ne kompostiin, kunnes tajusin kokeilla niitä värjäyshommiin. Kaivoinpa varret kukkineen ja lehtineen kattilaan, keittelin niitä tunnin verran.

Liemi oli kauniin kirkasta, tummanpunaista. Päätin viilentää lientä heivaamalla joukkoon esipuretuksesta jäänyttä lientä. Sekunnin sadasosassa kuulas liemi muuttui samean vihreäksi. Yritin toistaa jutun uudella erällä myöhemmin, mutta ei liemen väri sillä kerralla minnekään muuttunut. Myöskin langoista tuli saman värisiä, laitoin ne sitten vihreään tai punaiseen liemeen.

Näissä lankana on ollut valkoinen, kirjava ja keskiharmaa Hjerte Sock 4. Tuli oikein kivoja värejä. Hassua todeta, että keltaisen vihreitäkin voi olla niin monenlaisia, toisista tykkään ja toisista en. Näistä tykkään. Ylemmässä kuvassa väri on oikeampi, tämä alakuva on aivan liian heleä. Olen vaan sellainen velho, että kuvat ovat justiinsa sellaisia kuin millaisina ne kamerasta tulevat :-D

Kun pääsin kerran pihan rikkakasveiksi luokiteltujen kasvien makuun, päätin nyhtää pihasta vielä elokuisia leskenlehden lehtiä. En enää muista mitä niistä piti tulla, mutta samanlaista kellervän vihervää niistä tuli noihin samoihin pohjalankoihin :-D Ehkä mie en enää yritä kuvata näitä lankoja. Nämä kaksi lankaa on livenä tosi saman värisiä, kuvat on otettu minuutin väliajalla samalla paikalla, ja silti nää värit on ihan pöllöt.

Tässä vielä vertailukuvaa kaveruksista. Alarivissä leskenlehdet ja ylärivissä mäkimeiramit. Leskenlehdestä tuli sävyltään hiukan vihreämpi ja mäkimeiramista keltaisempi. Tykkään näistä tosi kovasti.

Mä näen nämä jotenkin niin kaikki samassa huivissa. Hmmm... Löytyisköhän Stephen Westiltä jotain kivaa, vaikka Daybreak. Siihen olisi ohjekin jo ostettuna... Olen saattanut vahingossa hamstrata huiviohjeita, vaikka kynnys niiden neulomisen aloittamiseen onkin suhteettoman korkea.

12 kommenttia:

 1. Kannustan neulomaan huivin noista ihanuuksista. Huiveja ei voi olla koskaan liikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta! Kyllä mää vielä rohkenen.

   Poista
 2. Oi oi mitä värejä! Daybreak on tosi kiva huiviohje, varmasti sopii näille langoille :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen iiiiiso Daybreak olisi makee. Tulostin jo ohjeenkin. Voin ehkä raportoida tuloksista ennen kesäkuuta 2015 :-D

   Poista
 3. Ihania ja kyllä todellakin samaan huiviin nuo. =)
  Minä leikin elintarvikeväreillä ja mikrolla tällä kertaa... mietinnässä josko kokeilis keittää vielä noilla elintarvikeväreillä, mitähän niillä saiskaan aikaan. Sipulisoppaakin tulossa, kylmänä... kassellaan. Ja kahviakin on toinen vyyhti haudottu. =) Kuka nämä kaikki vaan kerkeis tekemään... kun nytkin kymmenkunta työtä kesken. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiinnolla odotan värjäystuloksiasi! Mun kylmästä sipulisopasta tuli tosi kivan kirkkaan keltaista sellaisella pikakastolla. Muistaakseni...
   Sulla oli ruttusukille ohje! Hahaa, mun puikoilta just tänään putosi sellaiset. Raportointia täytyy tovi ja kaks ja kolme odotella, kun en ole kuaamassa kotona valoisan aikaan viikkoihin. Vaan ne on superhienot! Kudo omasi pian :-)

   Poista
 4. Kyllä mä oon niin ihastunut kaikkiin sun lankavärjäyksiin! Kaupasta ei noin namuja löydy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupan väreissäkin on kyllä omat upeutensa. Tykkään myöskin sellaisista tosi räikeistä väreistä, ja niitä ei oikein Suomen luonnosta löydy. Tai en ainakaan vielä osaa yhdistellä sellaisia.

   Poista
 5. Oi kun ihania. Mä tykästyin just tohon kameran suoltamaan heleään väriin ;) Harmi ettei se ollutkaan se oikea väri. Mutta on noissa itsevärjätyissä langoissa vaan sitä jotain, mitä ei valmislangoista löydy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se tosi huippua antaa jollekulle oikein läheiselle vaikka sukat, jotka on värjätty ja neulottu ihan itse omin pikku kätösin. Pikkuisen eri fiilis kuin kaupan pörrösukissa.

   Poista
 6. Todella hauskoja värejä! Kellertävän vihertävät kasvivärjätyt sävyt ovat kyllä aina ihan parhaita :)

  VastaaPoista
 7. Luonnonväreistä tulee niin kivoja, kun ne sopivat aina keskenään. Mä tykkään myös tällaisista väreistä. Onneksi niin, sillä ilmeisesti meidän vesi muuttaa kaikki värit vihreiksi... Liekö hieman rautaista :-)

  VastaaPoista

Kiva kun piipahdit - tervetuloa uudelleenkin!
Toivottavasti ehdit jättää puumerkkisi.