sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Piisukat

Ryyni oli kutiloinut sukat loistavalla idealla ja 24 desimaalin tarkkuudella. Kertakaikkisen hieno idea, jonka sumeilematta päätin napata kokeiluun. Mä tahdoin omat piit. Näiden nitkuttaminen alkoi joskus lokakuun lopulla ja pari tekeytyi pikkuhiljaa, desimaali kerrallaan. Tosin mä en saanut käytettyä kuin 18 desimaalia. Seuraavat on hyvä tehdä näille jatkoksi.

Nitkuttelin sukat Nallesta 2,25 mm:n pyöröillä, 56s:lla. Pääväriksi valikoitui harmaa ja raidat oli tarkoitus tehdä jämillä ja saada oikein iloiset PeppiPii-sukat. Eihän mulla ollutkaan nallevahvuisesta just mitään jämiä, kun kudon yleensä varret tasan niin pitkiksi kuin lankaa riittää, eli jämiä ei jää.

Nappasin sitten koivunlehdillä värjäämääni lankaa mukaan ja sukista jäi se Peppi-osuus pois. Tein tapani mukaan varpaista lähtien ja neuloin niin pitkään kuin jaksoin. Tällä puikkokoolla sukasta tuli omaan jalkaani vähän nafti, joten en alkanut tehdä polvimittaa, kun saajasta ei ollut etukäteen tietoa.

Raidoissa en jaksanut säätää värin vaihtumiskohtaa sukkien sisäreunoille. Siistimpää raitaa varten tein niin, että aina uuden värin toisella kerroksella nostin ekan raitakerroksen ekan silmukan puikolle, ja neuloin sen yhteen toisen kerroksen ensimmäisen silmukan kanssa. Seuraavat kerrokset samalla raitavärillä neulotaan ihan normaalisti ilman mitään nosteluita. Monimutkaisesti sanottu, mutta helppo tehdä :-D Kyllä tälläkin tavalla kerroksen vaihtumiskohta näkyy, mutta en ole viitsinyt lähteä etsimään muita konsteja.

Joustimen kohdalla minua on aina harmittanut raitojen epämääräinen vaihtuminen nurjien silmukoiden kohdalla. Nyt ratkaisin asian niin, että neuloin ekalla uuden värin kerroksella nurjatkin oikein. Seuraavat kerrokset neuloin normaalisti oikein ja nurin. Joustin ei ole yhtä joustavaa kuin normaalisti, mutta paremman ulkonäön takia olen valmis tinkimään joustosta tässä kohtaa.

Nyt kun vielä keksisin, että kuinka raitasukka neulotaan kahdelta kerältä molempien kerien sisä- ja ulkopuolelta yhtaikaa.

Arvonta on vielä joulunpyhät käynnissä. Täytyyhän joulun jälkeenkin olla jotain pientä odotettavaa, eikö vaan? Mulla olisi vielä pari työpäivää ennen pienelle jouluvapaalle rauhoittumista. Josko vapaamielisten jouluna (=teen just mitä tykkään tai oon tekemättä) iskisi vaikkapa koruinspiraatio. 

12 kommenttia:

 1. Hihii, kiva idea ja hyvät sukkaset taas :-)

  VastaaPoista
 2. Onpas hauskat! Hyvät värit olet valkannut! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miusta oli kiva, kun vihdoin raaskin käyttää näitä omavärjäämiäkin, enkä vain haudo niitä laatikossa. Ja harmaa on aina hyvä kaveri kaikelle.

   Poista
 3. Hauska raitaidea ja väritkin sointuvat toisiinsa oikein hienosti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Huopatossunen. Tämä idea oli niin loistava, että se saa mun tekemänä varmasti jatkoa muodossa tai toisessa.

   Poista
 4. Hauska idea :)
  Ihanaa vapaamiestä Joulun aikaa!

  VastaaPoista
 5. Onkos varit keltainen ja Vihrea? Nayttaa vihertavalta. Slytherin sukat ihan selkeesti jos niin on. :) Hauskat raidat. Tykkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä on itse asiassa nallen perusharmaata ja omavärjäämää keltaista. Vaan Luihuissukatkin vois joskus tehdä, mikä jottei.

   Poista
 6. Hih. Kyllä tälle insinöörille kolahti! Miks ihmeessä käyttäisin enää raitageneraattoria kun on olemassa pii? Ihanan päivän piristys tää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsihihi, mää oon insinööri :-) Tää on oikeasti ihan superhieno idea!

   Raitageneraattoria en oo jaksanut pitää esillä neuloessa, piin desimaalit on turkasen helppo kirjoittaa paperinkulmaan ja ruksia aina yli neulotut.

   Joskus haluan kokeilla vielä alkulukusukatkin, mutta en halua raitojen levenevän koko ajan loppua kohti. Miten tää ongelma ratkaistais?

   Poista

Kiva kun piipahdit - tervetuloa uudelleenkin!
Toivottavasti ehdit jättää puumerkkisi.