Paljonkohan näitä värjäysjuttuja vielä tulee ennenkö uus värjäyskausi alkaa? Nyt kun ei ole yhtään koruja tehtyinä, niin kiusaan teitä lankajutuilla.
Sain kasvimaata vaalivalta työkaveriltani kassillisen porkkanan naatteja. Porkkanasta oli luulona saada tipunkeltaista. Alan pikkuhiljaa epäillä, että kaivovedessämme on paljon rautaa, koska kaikki keltaisiksi odotetut muuntuvat vihreiksi :-) Onneksi vihreä on hyvä väri. Vuorokauden liottamisen jälkeen keitin naatteja tunnin, jäähdytin liemen, värjäsin tunnin ja jätin langan liemeen jäähtymään ennen huuhteluita ja pesua. Kokeilin ekan kerran Kujeen paksumpaa sukkalankaa. Tuli kaunista vihreää.
Sain kasvimaata vaalivalta työkaveriltani kassillisen porkkanan naatteja. Porkkanasta oli luulona saada tipunkeltaista. Alan pikkuhiljaa epäillä, että kaivovedessämme on paljon rautaa, koska kaikki keltaisiksi odotetut muuntuvat vihreiksi :-) Onneksi vihreä on hyvä väri. Vuorokauden liottamisen jälkeen keitin naatteja tunnin, jäähdytin liemen, värjäsin tunnin ja jätin langan liemeen jäähtymään ennen huuhteluita ja pesua. Kokeilin ekan kerran Kujeen paksumpaa sukkalankaa. Tuli kaunista vihreää.
Pihlajanlehtiä liottelin lämpöisessä viikon verran ennen keittämistä. Sen jälkeen keittelin niitä tunteroisen verran, ja tyrkkäsin jäähtyneeseen liemeen puolikkaan vyyhdin valkoista Opalia. Lämmittelin liemen muutamaan kertaan ja annoin langan jäähtyä liemessä. Seuraavana aamuna dippasin loppuvyyhdinkin liemeen. Siitä tuli niin kivan väristä, että päätin tehdä saman testin vielä pehmoistakin pehmoisemmalla Cascade Heritagella. Ensinnä dipatusta Opalista tuli huomattavasti sinappisemman ruskeaa, Heritagesta punaruskeaa. Tykkään molemmista ihan hirmuisen paljon.
Löysin ämpärinpohjalta mysteerimäskin, joka haisi aivan kaamealta värjäilykokeilussa. Mäski saattoi olla taannoista mäkimeiramia - tai sitten jotain muuta. Siitä ei ottanut tolkkua. Opaliin väri jäi hyvin hailuksi, joten yritin kontaktivärjätä sitä jo käytetyillä pihlajanlehdillä. Siitä mitään tullu :-) Tyrkkäsin sitten vyyhdin jo käyttämääni punajuurennaattiliemeen, jossa olin värjännyt jo Cascade Heritagea. Ei siitä ainakaan huonompi voinut tulla... Tummempi on ykkösliemen Heritage, vaaleampi myöhemmin päällevärjäykseen lisätty Opal. Todellisuudessa langat ovat inasen ruskeammat ja tummemmat. En vaan osaa kikkailla niitä kuvaan oikean värisiksi. Molemmat ovat tosi kivoja, vaaleampikin nyt, ku olen saanut siitä ällöhajun pois.
Upean värisiä lankoja! Odotan mielenkiinnolla mitä niistä tulee.
VastaaPoistaNiin minäkin :-D
PoistaKauniin värisiä lankoja, en ole koskaan värjännyt lankoja. Olisi kyllä kiinnostavaa päästä kokeilemaan. Muuten ihanan joululahjan olet saanut, herkullisen värisiä lankoja.
VastaaPoistaKasvivärjäys on todella mielenkiintoista, vaikkakin melko työlästä. Vaan sitähän ei harrastuksessa lasketa, eikös niin. On todella jänskää nähdä mitä kattilasta nousee, samakin kasvi antaa eri hyvin eri sävyjä eri kerroilla.
PoistaIhanaa porkkanaa!
VastaaPoistaSiitä tuli hieno minunkin mielestäni. Ensi kesänä täytyy ahdistella torimyyjiä, kun omaa kasvimaata ei ole. Josko heiltä saisi mukaan päivän jätteet. Pitänee kysyä.
PoistaNo aivan ihania!!
VastaaPoistaEpäilen että sulla on pahemman laatuinen addiktio, värjäys-addiktio?? Ei kyllä haitanne ketään, edes itseäsi :-D
Kyllä. Addiktio on. Ja se on hyvin vahva. Eikä haittaa ollenkaan. Tää on hieno ja vaaraton addiktio, tykkään kovasti!
PoistaOi mitä värejä, ihania, tykkään niin näistä murretuista väreistä, vihreä, ruskeat, kaikki :):) Eipä ole koskaan tullut kokeiltua lankojen värjäystä, kuulostaa mukavalta puuhalta :)
VastaaPoistaKasvivärit ovat mielestäni siinä justiinsa oivia, kun värin sopivat aina yhteen. Vihreät, ruskeat ja keltaiset ovat niitä helpoiten suomalaisista kasveista saatavia. Onneksi mäkin tykkään juuri noista väreistä. Sitten vaihteluksi vähän ulkomaan elävistä violettia ja oranssia, niin paletti on juuri hyvä.
PoistaHerkullisia värejä. Kyllä tuo värjäys pitäisi opetella!
VastaaPoistaSinua on varoitettu: Tähän jää todella helposti koukkuun. Liian helposti :-D
PoistaOi mitä namivärejä! Taito on sulla hyppysissä :)
VastaaPoistaNäistä tuli kivoja. Vielä kun ymmärtäisin värjätä useamman vyyhdin samoissa satseissa, niin sais muutakin kuin sukkia :-D Vaan sukkia ja sukkalankoja ei ole koskaan liikaa!
PoistaKauniit värit<3
VastaaPoistaKiitos, Eila! Kyllä luonto osaa.
PoistaUpeita lankoja kaikki! Kyllähän tuo keltaisten värien muuttuminen vihreiksi viittaa joko rautaan/kupariin tai johonkin vastaavaan pieneen epäpuhtauteen vedessä. Tai sitten ph vaikuttaa. Kasvivärjäyksessä on kyllä aina ihan hauskaa se, ettei koskaan voi olla ihan varma siitä, mitä väristä tulee. :D
VastaaPoistaNuo pihlajalangat ovat kyllä kiehtovia! En ole itse koskaan käyttänyt noin pitkää liotusaikaa, mutta nyt kyllä alkoi kiinnostamaan!
En osannutkaan ajatella kuparin tai pH:n vaikutusta, sen verran keltanokka olen tässä hommassa. Toisaalta olisi kiva tietää mistä moinen johtuu, mutta ei sillä ole tekemiseen merkitystä .-D
PoistaTuoreet lehdet vähän niinkuin vahingossa likosivat noin pitkään, kun ne saattoivat unohtua... Vaan niin kiva väri tuli varsinkin tuosta punaruskeasta. Mulla on vielä loppuliemi tallella kanisterissa, pitänee keväällä koittaa mitä siitä vielä irtoaa!
Kauniita ovat, jopa tuo vihreä vaikken yleensä vihreästä tykkääkkään. Eipä ole minullakaan tullut koskaan kokeiltua värjäystä ja vaikeaa se varmaan olisikin pienissä tiloissa. Hyvä kun varoitit että siihen voi jäädä koukkuun, niin taidan jättää kokeilemattakin =D
VastaaPoistaPienessä määrin, vyyhti tai pari kerrallaan, onnistuu ihan hyvin kotikeittiössäkin värjäily. Vaan jos värjään isompaa määrää tai useampia eri värejä, niin sitten huudan apuun ystävän vesipatoineen. Vaan koukkuun tähän jää ihan ehdottomasti -minä ainakin!
PoistaTodella kaunista vihreää, minun näytölläni sammalta! ihastuttava sävy! Myös tuo eri sävyjä sisältävä vyyhti on hurmaavan värinen! <3
VastaaPoistaKiitos, Kaisa Reetta! Omasta mielestänikin nämä onnistuivat (=yllättivät) hienosti!
Poista