sunnuntai 16. elokuuta 2015

Liukuraitaa jaloille

Rouva Ihanaisen Revontulesta jäi tähteeksi 90g Hot Socks Spectraa. Mielestäni oli vähintäänkin kohtuullista, että neuloin niistä sukat ystävälle, rouva Ihanaisen tyttärelle. Tosin Koiraystävälle on ollut mielessä hieman toisenlaiset sukat, mutta vielä ne toisetkin ehtivät neuloutua sinä päivänä, kun olen opetellut tarvittavat tekniikat.

Pelkät liukuvärjäyssukat tuntuivat hieman tylsiltä, joten päätin raidoittaa sukat leskenlehdellä värjäämälläni Hjerte Sockilla 4:llä. Sukat neuloutuivat aluksi kaksmillisillä hiilikuitupyöröillä, 60 silmukalla. Tosin terän puolivälissä kotiin saapuivat HiyaHiya -teräspyöröt - ja se oli rakkautta ensimmäisellä kierroksella. Raidoituksessa päätin käyttää hyväksi insinööripuoltani ja valitsin Fibonaccin lukujonon alkupään määräämään liukuvärilangan kerrosmääriä. Väliin pukkasin kaksi kerrosta vihriää.

Vaan täytyy taas kerran ihmetellä tätä mun neuletiheyttä. Fingering-sukkien (lanka n.400m/100g) mitoitus on kummaa toimintaa. Moni neuloo perussukkaa jopa 2,5mm:n puikoilla ja 68-72 silmukalla. Mä tein näitä tosiaan kaksmillisillä ja 60 silmukalla, sillä tuntui tulevan mun omaankin jalkaan reiluhkoa leveyttä.. Kuinka himpskatin löysää mä oikein neulon? Onko 8spi/10rpi hirmuisen löperöä? Ja olin luullut, etten löysäile mitenkään erityisesti. Taas tulen siihen tulokseen, että napakkaa sukkaa varten pitää vaan uskaltaa ottaa riittävän vähän silmukoita. Pitäiskö mun ruveta tikuttelemaan jollain puoltoistamillisillä, että voisin tehdä ohjeiden mukaista 68 silmukkaa... Nöy vei, en suostu ainakaan toistaiseksi. Näistä sukista piti tulla Koiraystävän pikkuiseen jalkaan sopivat, ja nää käy mun mammuttijalkaan...

Lankaterapiaa-blogin Ryynin muistin neuloneen ihastuttavia kantapäitä raitasukkiin (esimerkkinä yks ja toinen). Ryynin raitasukat ovat ylipäätään niin herkullisia ja kauniita ja ihastuttavia ja siistejä ja nättejä, että kannattaa käydä kurkkimassa. Kantapää on käsittääkseni jollain tasolla samanmoinen kuin TiiQ:n Arkadian Ullan kantapää, joten kaivelin senkin ohjeen esille ja aloin säveltää.

Kutiloin (kirjoitin ensin, että hutiloin) kantalapun 20s ja 32krs. Kantapään käännöksen tein lyhennetyin kerroksin siten, että lapun molempiin reunoihin jätin yhdet reunasilmukat ja neljä wrappia, keskelle 10s sileää neuletta. Käännöksen jälkeen palasin neulomaan pyörönä. Lapun reunasta nostin 17s/puoli ja kaventelin niitä pois joka toisella kerroksella (ssk 30/2-1s päässä reunasta ja 2yht 30/2+1s päässä toisesta reunasta). Tämä noinniinku itelle muistiin.

Näistä tietysti tuli eriväriset kun neuloin sisä- ja ulkokerältä. Tykkään itse oikein tosi kovasti. Näitä liukuraitoja pitää tehdä lisää, ehdottomasti. Missähän ohuessa tai vaikka sporttivahvuisessakin langassa mahtais mennä nuo liu'ut nätisti ja kohtuullisen pitkästi?

Sukkien jälkeenkin lankoja jäi vielä jäljelle. Piti keksiä vielä jotain, kun mä en välitä kerätä nöttösiä, vaikka jämäraitasukat haluaisinkin. Päätinpä sitten tehdä Koiraystävälle vielä lapaset. Lämmikkeet kudoin 54s:lla. Lapasista tuli vastavuoroon vähän kapeat, mutta Koiraystävällä on kapoinen käsi, joten ne sopivat täydellisesti. Lapaset lähtivät niin nopsaan maailmalle, etten ehtinyt pingottaa tai edes kuvata niitä *nolo*

14 kommenttia:

 1. Mulla on käsiala kans semmonen, että jos haluan napakan sukan fingerin langasta on puikot oltava 1,5 tai 1,75 mm. Vaikka ei mun mielestä kuitenkaan ole niin löysää.
  Hianot sukat kyllä tuli ja värit sopii hyvin yhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa lohdullista kuulla. Ehkä mun sit joskus pitää etsiskellä noita minimaalisen ohuita puikkosia...

   Poista
 2. Aivan ihanat sukat! Eikä haittaa erivärisyys yhtään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei haittaa! Se on vaan pikantti lisä, eikös vaan?

   Poista
 3. Kauniit! Mulla myös 2,5 mm puikoilla 60 s alkaa olla jo aika isoa. Tietysti mulla on myös kapeat jalat. Mutta aika pieniin puikkoihin saisin mennä, että voisin aloittaa sukat 70 silmukalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saat kumminnii siistiä 2,5mm + fingering -yhdistelmällä? Musta tuntuu että mulla tulee ihan kalaverkkoa...

   Poista
 4. Kauniit sukat. Jostain syystä myös minua on sukattanut nyt kesäkuumalla, mutta lankoina vaan vanhoja nallekerien jämiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ne ole mitään 'vaan' nallejämiä :-D Nallesta tulee hyvät sukat. Ja onpahan syksyn kylmille valmiina kun kesähelteessä neuloo!

   Poista
 5. Mää muuten heitin sua haasteella! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käynpä kurkkaamassa.
   T: Nimim. Huono Haastettava

   Poista
 6. Ei onnistu minullakaan sukat 70 silmukalla: tulee ihan jättikokoiset.

  Yritän etsiä riittävän ohutta lankaa kivoihin kirjoneulelapasiin, jotka ohjeen mukaan neulotaan fingering-vahvuisella langalla. Yritin tehdä light fingeringistä 1 mm pienemmillä puikoilla, mutta suuret tuli niistäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi jestas sentään. Mistä ihmeestä me löydetään sopivan kokoisia puikkoja, jotka eivät kuitenkaan uppoa etusormeen. HiyaHiyassa on nimittäin yks huono puoli: se uppoaa tosi syvälle ja tosi kipeästi...

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos!
   Niistä tuli hauskat, vaikka ihan vain perussukat ovatkin.

   Poista

Kiva kun piipahdit - tervetuloa uudelleenkin!
Toivottavasti ehdit jättää puumerkkisi.