sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Näyttääkö sukilta?

Kaikenmoista uutta ja ihmeellistä pitää ihmisen opetella. Nyt päätin ekan kerran melkein uskaltautua kokeilemaan sukkalangan kehräämistä. Kyllä vähän hirvitti, tai aika paljonkin. Mielessä kaikersi koko ajan, että monen viikon työ kuluu puhki kahdella käyttökerralla, kun en kumminkaan osaa. Sitten järki muka vei voiton. Mitäs sitten vaikka sukka meniskin puhki pikaan? Mikä on pahinta mitä voi tapahtua, tippuuko taivas vai tuleeko maanjäristys? No ei tule. On vaan hyvä syy tehdä uusi lanka ja uudet sukat!

Kuiduksi valikoitui sopivan seko WoW:n Funky-merinopaketti. Päätin kokeilla fraktaalia, mutta kolmella säikeellä kestävyyden parantamiseksi. Tai ainakin mä luulen sen olevan fraktaalia, mutta termit ovat toki hiukan hakusessa! Yksi säie on mulla yksiväristä. Toinen säie on kehrätty pitkittäin puoliksi laitetuista värikuiduista. Kolmas säie on kehrätty samassa värijärjestyksessä, mutta vielä kerran puolitetuista puolikkaista, värit samassa järjestyksessä kuin toisessakin värillisessä säikeessä.


Sittenpäs olikin homma selvittää, että minkä paksuista säiettä pitäis tehdä, ettei valmiista langasta tule kovin paljon yli sport-vahvuista, mieluummin vaikka vähän ohuempaakin. Jotain kautta löysin kehruublogiin, jossa käsiteltiin asiaa. Säikeistä tuli siis tavoitella noin WPI 28-32, jotta lopputulos olisi WPI 14-16. Alla olevissa kuvissa tyypit ovat vielä pesemättä ja mittaamatta.

3-ply
3-ply

2-ply

Seuraava homma oli selvittää, että millaiseksi kehräys- ja kertauskierre tulisi saada, että sukasta tulisi pehmeä ja lämmin, mutta silti kestävä(hkö). Jonkun maailmalta saadun vinkin mukaan merino olisi hyvä kehrätä taitteelta ilmavaksi ja laittaa sitten melko paljon kertauskierrettä. Muutes ihan hyvä, mutta tuo taitteelta kehrääminen ei ole ihan täysin selkärangassa tai sormenpäissä - vielä.

3-ply, yksi säie kokonaan harmaa, kaksi fraktaalia

459m/157g, WPI 12

Lyhytvedolla vissiin tulisi kestävämpää, tiiviimpää lankaa. Pitkävedolla tuloksena olisi taas ilmavampaa ja siten lämpimämpää lankaa, mutta ei niin kestävää. Huoh.

3-ply, yksi säie puoliksi harmaa ja puoliksi turkoosi,
muut säikeet samoin kuten edellisessä.

180m/62g, WPI 11
Tästä ei oikeasti tule ikunansa sukkia, koska en tehnytkään sukkalankaa :-D Tämä kuitu kun ei ole superwashia, niin muistaisinko pestä sukat aina käsin - ja viitsisinkö.

2-ply, fraktaali(hko)

340m/76g, WPI 16
Tästä kehruusta tulikin lankaa johonkin muuhun, en mä raatsi tätä sukkiin neuloa. Wurm-pipo vois olla kiva, tai Howlcat tai... Tässä vielä kaverukset yhes koos. Ai että mä olen näihin niin tyytyväinen.Pitäiskö näitä joskus raaskia tai ehtiä neuloa? Ei kai. Kyllähän näitä voi vain silitellä ja paijata ja ihastella ja olla kerrankin tyytyväinen johonkin tekemäänsä :D

Aivot alkaa pikkuhiljaa kääntyä taas koruasetuksille, mutta katotaan kuinka eukon käy. Oikein kivaa tulevaa viikkoa kaikille!

14 kommenttia:

 1. Voi apua miten ihqui lankoi!!! Ei noita raski kuttoo! Tai mä en ossais päättää mikä työ ois tarpeeks hyvä johon uskaltais näitä lankoja käyttää. Mennee yli-ihana lanka ihan hukkaan ja "pilalle" jos väärin valittee. Tästä syystä mulla meinaa langat jäähä hyllyyn kun mikkää työ ei tunnu passaavan millekkää langalle. Paras kai ois vaan vääntää seiskaveikasta perussukkia... Ei kamalasti harmita vaikkei työ miltään näyttäskää kun lankakaa ei raposta ole.
  Mutta nuo on niiiin ihania! Ehkä pari - kolme vuotta pitää eka näitä vaan ihastella :) Sulla on kyllä taito löytää hyvät/sopivat työt kivoille langoille, että eivät välttämättä kauaa marinoidu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullon niin mun luonto. Mulla hilloutuu lankakaapissa kaikkia ihania käsinvärjättyjä, Lanitiumin MCN:ää, Puffalan jakkia, Hedgehogia ja vaikka kuinka paljon Wollmeisea. Siellä ne vaan on kaapissa, kun täydellistä ohjetta ei ole. Paljonpa ne siellä jemmassa lämmittävät :D

   Poista
 2. oi mitem kauniit värisävyt, pitäähän noista jotain tehdä että näkyvät ja toisetkin voivat ihastella. itse asiassa korupäivityksiä olen kaivannutkin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, routa! Joitain sormuksia olen tässä viimevuoden puolella saanut aikaan, mutta lähtivät maailmalle ennen kuvien ottamista. Kyllä tästä pikkuhiljaa taas aktivoidutaan. Peruskorviksia en ole saanut aikaiseksi kuvata...

   Poista
 3. Voihan NAM, miten ihania lankoja olet saanut tehtyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, JennyF! Näistä tuli niiiiin väriläiskiä. Käyn koko ajan hiplaamassa niitä tuolla kaapilla :D

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Nää on nameja! Pelkään vaan pilaavani ne täysin, kun kumminkin valitsen jonkun ihan tyhmän mallin, missä lanka ei pääse oikeuksiinsa. Ihan kuin hyvän langan vois muka pilata :-D

   Poista
 5. EN KESTÄ KUINKA IHANIA! Aaaarrgghh!! 😱

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Julia! Ehkä maailmankaikkeuden imartelevin kommentti. You made my day, kiitos siitäkin <3

   Poista
 6. Miten ihania lankoja! En malta odottaa mitä niistä tulee:)

  VastaaPoista
 7. Vau, kertakaikkisen ihania lankoja, oikeita namupaloja. Miksen mä osaa tuommosia tehdä. Nyt äkkiä pipaa kehitteille, vaikka se wurm, se näytti kivalta. Tai se Alpin Pfeilraupe, jonka oot joskus aiemminkin tehnyt. Tää lanka vois sopii siihen täydellisesti. Se oli niin ihana malli, että tein itsekin sellaisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ellieli! Kiva kuulla, että blogista on tarttunut jotain ideoita tai malleja mukaan. Toisinaan kun tuntuu, että itekseen täällä vaan kirjuuttelee :D

   Nyt vaan rukkiostoksille tai kaivamaan olemassa oleva rukki kaapista. Sitten vähän kuitua ja hurruuttelemaan. Avot, pian sulla on samanlaista namilankaa!

   Poista

Kiva kun piipahdit - tervetuloa uudelleenkin!
Toivottavasti ehdit jättää puumerkkisi.