Hoito-ohjeet

Yleiset hoito-ohjeet
Koruistasi on sinulle iloa pitkään, kun kohtelet niitä tietyllä arvokkuudella, lähestulkoon kruununjalokivien arvoisesti. Pue korut viimeisenä ja riisu ne ensimmäisenä. Vältä voimakkaita kemikaaleja kuten hiuslakkaa tai pesuaineita. Toki hiuslakkaa tai hajuvettä voi käyttää myös korujen kanssa, mutta pue korut vasta suihkauksen jälkeen. Riisu koville joutuvat korut saunoessa, uidessa, urheillessa tai kotitöitä tehdessä. Säilytä korut mielellään vaakatasossa ja varo taivuttamasta vaijerillisia koruja tiukille mutkille tai taitteille. Tärkeintä näistä varoituksista huolimatta on: Iloitse koruistasi ja käytä niitä!
 
Hopeakorut
Hopean tummuminen on yleinen pulma, joka kuitenkin kuuluu materiaalin ominaisuuksiin. Hieman tummuneet hopeakorut on helppo puhdistaa kevyesti hopeanpuhdistusliinalla. Voimakkaamman tummumisen voi puhdistaa hopeanpuhdistusaineella, jonka huuhtelet hyvin pois korun pinnasta.  Älä käytä hammastahnaa, ketsuppia tms ettet naarmuta korua. Varo poistamasta tarkoituksella tehtyä patinointia.
 
Vaijerikorut
Koruvaijeri on monisäikeistä nylonilla peitettyä terästä. Vaijerikoru ei kestä mahdotonta vetoa tai taivuttelua. Vaijeriin tehtyä korua ei tulisi säilyttää roikkumassa, vaan mieluummin vaakatasossa väljällä kiepillä.
 
Kivihelmet
Useimmiten kivi on kova ja kestävä korumateriaali. Niiden kanssa tulee välttää kovalle lattialle tiputtamista tai muuta kovakouraista käsittelyä, sillä kivikin saattaa haljeta. Toiset kivet ovat herkkiä ja pehmeitä (esimerkiksi turkoosi ja lapislatsuli) vaikkapa veden vaikutuksille. Varsinkaan värjättyjä kiviä ei tule säilyttää suorassa auringonvalossa, ettei väri haalistu.
 
Helmet
Makeanvedenhelmet pitävät siitä, että niitä käytetään. Käyttämättömät, samentuneet helmet saavat takaisin upeaa kiiltoaan, kun ne pääsevät käyttöön. Pue helmet vasta viimeiseksi hiuslakan, hajuveden ja meikkaamisen jälkeen. Käytön jälkeen pyyhkäise helmet pehmeällä kankaalla, esimerkiksi flanellilla. Solmittua helminauhaa on syytä säilyttää vaakatasossa, ei roikkumassa, ettei silkki veny tarpeettomasti. Silkki venyy joka tapauksessa, eli mikäli helmien väliin jää enenevässä määrin tyhjää tilaa, on ne syytä solmituttaa uudelleen. Ahkerassa käytössä solmiminen voi olla tarpeellista 1-2 vuoden välein. Helmen herkkä pinta on altis kolhuille, joten säilytä niitä erillään muista koruista.
 
Lasihelmet
Lasihelmet ovat vaivattomia korunosia, kunhan vältät kovia kolhuja. Lasihelmet säilyttävät kuulemma kirkkaan loisteensa parhaiten, kun helmet öljytään kevyesti silloin tällöin. Itse en ole öljyämistä harrastanut.
 
Kynsilakkakorut
Kynsilakkakorut ovat muotoutuneet ns kausikoruiksi, eli niitä ei ole suunniteltu kestämään äidiltä tyttärelle. Taustan materiaali saattaa pehmetä kuumassa saunassa tai pitkän kylpyläpäivän aikana. Jos taustasuojaus pehmenee, anna korun jäähtyä rauhassa, jolloin tausta kovettuu jälleen. Korun kesto on testattu rummuttamalla pitkään yhdessä teräskuulien kanssa sekä astianpesukoneen pisimmällä ja kuumimmalla ohjelmalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit - tervetuloa uudelleenkin!
Toivottavasti ehdit jättää puumerkkisi.